Rouwverwerking, praktische tips

Als u informatie zoekt over rouwverwerking, komt u waarschijnlijk talloze adviezen tegen, waarvan sommige voor u niet heel nuttig lijken. Misschien komt dat doordat, iedereen op zijn eigen manier rouwt. Wat voor de één goed werkt, werkt voor de ander misschien helemaal niet.
Toch zijn er enkele basistips die voor veel mensen praktisch zijn gebleken. Deze tips worden vaak door rouwconsulenten genoemd.

1- Accepteer hulp van familie en vrienden
Sommige deskundigen zeggen dat dit de belangrijkste factor is om met verlies om te gaan. Maar waarschijnlijk zult u soms ook alleen willen zijn. Misschien ergert u zich zelfs aan degenen die u proberen te helpen. Dat is normaal. Denk niet dat u altijd maar onder de mensen moet zijn, maar stoot ook niet iedereen van u af. Misschien hebt u in de toekomst behoefte aan hun steun. Laat anderen vriendelijk weten waar u op het moment wel en geen behoefte aan hebt. Probeer afhankelijk van uw behoeften de balans te vinden tussen alleen zijn en onder de mensen zijn.

2- Let op uw voeding en maak tijd voor beweging
Een gebalanceerd voedingspatroon helpt om de stress aan te kunnen. Probeer veel groente en fruit te eten en kies voor magere eiwitten. Drink veel water en andere gezonde dranken.
Als u weinig eetlust hebt, probeer dan wat vaker kleinere porties te eten. Ook kunt u uw huisarts vragen of voedingssupplementen iets voor u zijn.
Een stevige wandeling en andere vormen van beweging kunnen emoties verminderen. Beweging geeft gelegenheid om over het verlies na te denken of om er juist even niet aan te denken.

3- Zorg voor voldoende slaap
Genoeg slaap is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor mensen die rouwen. Het rouwproces vergt namelijk veel energie. Wees voorzichtig met het gebruik van cafeïne en alcohol, beide hebben invloed op uw slaap.

4- Bepaal wat voor u werkt
Besef dat iedereen op zijn eigen manier rouwt. U moet uiteindelijk zelf bepalen wat voor u het best werkt.
Velen vinden het prettig om over hun verdriet te praten, maar anderen doen dat liever niet. Rouwdeskundigen denken er verschillend over of het noodzakelijk is om tijdens het rouwproces je gevoelens te uiten.

5- Vermijd zelfdestructieve gewoonten
Sommigen proberen hun pijn te verlichten met drugs of te veel alcohol. Maar op die manier uit de realiteit vluchten is schadelijk. Iemand kan daardoor zijn pijn even vergeten, maar de gevolgen van zulke gewoonten zijn desastreus. Probeer uw emotionele pijn te verlichten op manieren die niet schadelijk zijn.

6- Vind de juiste balans
Velen merken dat het helpt om het rouwen (emoties toelaten en ermee omgaan) af te wisselen met tijdelijke onderbrekingen (activiteiten waarmee je de pijn even vergeet). Vriendschappen sluiten of versterken, nieuwe dingen leren of aan ontspanning doen kan misschien voor wat afleiding zorgen.
Na verloop van tijd zult u waarschijnlijk merken dat de rouwonderbrekingen langer duren en zich vaker voordoen een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces.

7- Houd vast aan een routine
Hervat zo snel mogelijk uw dagelijkse routine. Door vast te houden aan een dagelijkse routine wat betreft slaap, werk en andere activiteiten zult u waarschijnlijk sneller de draad weer kunnen oppakken.
Druk bezig blijven met positieve dingen kan helpen pijnlijke emoties te verlichten.

8- Neem niet te grote beslissingen
Velen die te snel na het overlijden van een dierbare ingrijpende beslissingen nemen, krijgen daar later spijt van.
Het is goed om, als dat mogelijk is, een tijdje te wachten met een verhuizing, een andere baan of het wegdoen van spullen van de overledene.

9- Houd de herinnering levend
Veel nabestaanden merken dat het een hulp is om dingen te doen die de herinnering aan hun dierbare levend houden. Het kan therapeutisch werken om foto’s of andere tastbare herinneringen bij elkaar te zoeken. Ook kan het goed zijn om leuke momenten en verhalen die u niet wilt vergeten op te schrijven.
Bewaar spullen met emotionele waarde, zodat u later, als u eraan toe bent, de mooie herinneringen kunt koesteren.

10- Ga er even tussenuit
U kunt overwegen om op vakantie te gaan. Als een lange vakantie niet mogelijk is, kunt u er misschien een paar dagen tussenuit om bijvoorbeeld te wandelen, te fietsen of een museum te bezoeken. Het kan al helpen om even iets anders te doen dan u gewend bent.